Ръководителят на европейската дипломация увери, че Съюзът не цели политически промени в Москва

ЕС не желае Русия да бъде разрушена. Това заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел в публикувано в петък интервю за испанския в. "Периодико".

"Ние не подкрепяме Украйна с цел да постигнем политически промени в Русия и, честно казано, не искаме Русия да бъде разрушена", заяви дипломатът. 

По думите му не всички европейски страни имат еднакво отношение към конфликта. "Има една държава, която се отнася скептично към последиците от санкциите, която смята, че те не действат и не е трябвало да бъдат налагани, защото по този начин сме си стреляли в крака. Не споделям този анализ, но тази страна гласува за всички предложени санкции. Тя е скептично настроена, тя не вярва в тях, но не нарушава единството", посочи Борел.

Първият дипломат на ЕС не изключи, че подходът на общността към ситуацията в Украйна е бил "прекалено постепенен". "Би било по-добре, ако вместо тримесечни обсъждания да се изпращат, или не танкове "Леопард" на Киев, ги бяхме изпратили по-рано. Русия може да произвежда оръжия и разполага с много по-големи запаси от тези, които имахме ние и които много бързо изчерпахме", смята той. И призова за ускоряване темповете на производство и използване на запасите, с които разполагат страните членки на общността.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Андрей Шарков, БТА