„Тя просто трябва да бъде спечелена или изгубена”, смята журналистът

Примирие по време на война винаги може да бъде сключено. Постигането на мир чрез мирни преговори на този етап ми се струва много трудно постижимо. Войната толкова напредна, че тя просто трябва да бъде спечелена или изгубена. Това коментира в специалното студио на NOVA „В окопите на войната” журналистът Венелин Петков.

„Мирни преговори в такава напреднала фаза на войната, с десетки хиляди жертви, огромни разрушения, милиони бежанци в цяла Европа, са невъзможни. Бяха възможни в ранната фаза на войната, когато на всички стана ясно, включително и на Путин, че неговият план просто е невъзможен”, добави журналистът.

РАЗБИТОТО СЪРЦЕ НА УКРАЙНА: Годината на войната в СНИМКИ

Тихи, дипломатически преговори, смята той, са били възможни, когато се е разбрало, че целта да бъде окупирана Украйна в рамките на няколко дни и седмици, се е оказала невъзможна. „Тогава беше моментът за преговори, в които войната да приключи в зародиш и на Путин да бъде даден шанс да бъде спасен пред общественото мнение в Русия”, допълни Петков.

По думите на журналиста изходът на войната е в ръцете на обществото на Русия. „В един момент, колкото и да е потисната информацията там, броят на жертвите и ранените ще стане непоносим за руското общество. Това е единственото, което може да прекрати тази война”, е мнението му.

Коментар от него дойде и за посещението на американския президент Джо Байдън в Украйна. „Това е ясен знак, че САЩ няма да спрат подкрепата си. Те гарантираха, че ще продължат тази подкрепа. Западът продължава да оказва подкрепа и тя няма да спре”, подчерта Петков.

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.