Демонстрантите в София се събраха пред сградата на Президентството

Шествия и протести в страната по повод годишнината от руската инвазия в Украйна. Събитието премина под надслов „Не на руския терор. България е с Украйна”.

В София хиляди демонстранти се събраха пред Президентството в знак на несъгласие с позицията на държавния глава относно Украйна. Преди да тръгнат към „Орлов мост”, хората запазиха едноминутно мълчание в памет на невинните жертви на войната. По време на шествието се чуваха възгласи „Слава на Украйна”, „Не на войната”, а пред Народното събрание множеството спря с викове „Тук не е Москва”. Шествието стигна до „Орлов мост”. 

Десетки българи и бежанци от войната в Украйна се събраха и в центъра на Велико Търново с искане за спиране на руската инвазия. Протестиращите срещу агресията запалиха 365 свещи – толкова, колкото дни вече са бойните действия между Русия и Украйна. „Имаме 365 свещи. Запалваме по всяка една за всеки един ден от войната. Хората са много повече, но поне за всеки ден има по една свещ. Тук са хора, загубили близките си и избрали да останат в Търново. Казвам, че страданието може да спре, а то ще спре, ако агресорът се изтегли от териториите, които нападна”, каза една от участничките в шествието Илза Христова.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.