Това се казва в изявление на лидерите на страните от Групата на седемте

Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) предприемат действия срещу "играчи от трети страни, които материално подкрепят войната на Русия в Украйна", предаде Ройтерс. Агенцията се позова на изявление на Г-7, чиито лидери отново потвърдиха "непоколебимата си подкрепа за Украйна докогато е необходимо".

САЩ - с мащабни санкции срещу Русия, в тях попада и българска компания

"Отправяме призив към трети страни или други международни играчи, които искат да избегнат или да подкопаят нашите мерки, да престанат да предоставят материална подкрепа за войната на Русия или ще понесат сериозни последствия", се казва в изявлението.

"За да спрем тези действия по целия свят, предприемаме стъпки срещу играчи от трети страни, които материално подкрепят войната на Русия в Украйна", казват лидерите на страните от Г-7. Групата на седемте заявява също, че ще разшири вече наложените икономически мерки и се ангажира да попречи на Русия да намира нови начини за снабдяване с авангардни материали и технологии, както и с военно и промишлено оборудване.

Лидерите на страните от Г-7 посочват, че ще продължат усилия си, за да гарантират, че Русия „ще плати за дългосрочното възстановяване на Украйна”. Те заявиха, че вземат допълнителни мерки, свързани с руския финансов сектор, за да "подкопаят още повече способността на Русия да продължава незаконната си агресия", като добавиха, че тяхна мишена ще станат още руски финансови институции.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Светослав Танчев, БТА