Причината - продължаващите репресии на Минс

Европейският съюз удължи с една година санкциите срещу Беларус заради продължаващите репресии на Минск срещу опозицията и подкрепата му за войната на Русия срещу Украйна, предаде АФП.

ЕС наложи многократни санкции на Беларус, откакто Александър Лукашенко започна брутална кампания на репресии срещу протестиращите, които се обявиха против изборите през 2020 г. Лукашенко е на власт от близо три десетилетия и е ключов съюзник на руския президент Владимир Путин.

Санкциите бяха удължени до 28 февруари 2024 г., се казва в изявление на Европейския съвет.

Прокурорите в Беларус поискаха от съда да вкара в затвора опозиционния лидер Светлана Тихановска и близкия ѝ сътрудник Павел Латушко за 19 години.

Както Тихановска, която беше принудена да избяга в Литва в рамките на ЕС, така и помощникът, бивш министър на културата на Беларус, сега живеят извън Беларус.

На Лукашенко и 194 други фигури, близки до неговото правителство, е забранено да влизат в ЕС, а активите им са замразени. Санкциите са насочени и към 34 юридически лица, като е забранено всякакво европейско финансиране за тях.

Беларус е обект и на целенасочени икономически санкции, включително ограничения във финансовия сектор, търговията, технологиите и телекомуникациите, енергетиката и транспорта. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС