Руските сили засилват офанзивата си в Източна Украйна

Руските сили засилват офанзивата си в Източна Украйна, като се опитват да обградят Бахмут, съобщават от генералния щаб на Украйна. Малкият миньорски град се превърна през последните месеци в сцена на най-тежките боеве след руското нахлуване.

Русия се опитва да прекъсне уязвимите линии за доставка на украинските защитници в града и да ги принуди да се предадат или да се оттеглят. Това би отворило пътя на Москва към последните останали градове в Донецка обаст.  Военната обстановка в района на Бахмут става все по-тежка, заяви и в редовното си обръщение президентът Володимир Зеленски.

"Разбира се, постоянно съм във връзка с нашите командири. Специално внимание се обръща на ситуацията на изток, особено в региона на Донецк. В сектора на Бахмут ситуацията става все по-трудна. Врагът непрекъснато унищожава всичко, което може да се използва за защита и укрепване на нашите позиции. Нашите войници, които защитават района около Бахмут, са истински герои", каза Зеленски.

 Напоследък опитите на Москва да превземе индустриалния град се ожесточиха, а агенция РИА Новости показа изстребител Су-25 как прелита над района. Въпреки руските твърдения, че градът е почти превзет, репортер на агенция Ройтерс на място съобщи, че няма никаква индикация украинските сили да подготвят изтеглянето си, а дори напротив - очакват подкрепление.

Междувременно Москва обвини Съединените щати, че готвят провокация в Украйна с употребата на таксични химикали.
 
"Фактът, че са доставени токсични химикали и защитни средства, показва опит за извършване на мащабни провокации с използване на бойни психоактивни вещества в хода на конфликта", посочи генерал Игор Кирилов, началник на силите за радиационна, химическа и биологична защита на Русия.

Президентът Путин пък обяви, че е издал нареждания на Федералната служба за сигурност да засили дейността си срещу цитирам: "нарастващият шпионаж и саботажи" срещу Русия от страна на Украйна и на Запада.

"Трябва да засилим нашето контраразузнаване като цяло, тъй като западните специални служби традиционно са много активни по отношение на Русия. А сега те изпратиха допълнителен персонал, технически и други ресурси срещу нас. Трябва да отговорим по съответния начин“, подчерта руският президент Владимир Путин. 

В същото време говорителят на Кремъл заяви, че Москва няма да се върне в договора Старт за ограничаване на ядрените оръжия. Дмитрий Песков обясни, че отношението към Москва на колективния запад, воден от Вашингтон, трябвало да се промени. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.