Страната планира да огради 200 км от 1300-километровата си граница с Русия

Финландия е започнала изграждането на планираната 200-километрова ограда по границата с Русия. Информацията е от граничната служба на страната, цитирани от БГНЕС.

Хелзинки се опасява, че Москва може да използва мигрантските потоци по границата за политически цели.

Работата започва във вторник "с прочистването на горите и ще продължи по такъв начин, че изграждането на пътища и монтирането на оградата да може да започне през март", се казва в изявление на финландската гранична охрана.

Очаква се трикилометровият пилотен проект на югоизточния граничен пункт в Иматра да бъде завършен до края на юни, допълва тя.

Изграждането на още 70 километра, главно в югоизточната част на Финландия, ще стане до 2025 г. Като цяло Финландия планира да огради 200 км от 1300-километровата си граница с Русия на стойност около 380 млн. евро.

Височината на оградата ще бъде над 3 метра, а в горната ѝ част ще има бодлива тел, като особено чувствителните зони ще бъдат оборудвани с камери за нощно виждане, прожектори и високоговорители.

Понастоящем границите на Финландия се охраняват предимно с леки дървени огради, предназначени главно да спират добитъка да се отклонява към грешната страна.

Решението за изграждане на ограда е заради опасения, че Москва може да използва мигрантите за оказване на политически натиск върху Хелзинки, кандидатът за членство в НАТО Финландия прие през юли нови изменения в Закона за граничната охрана, за да улесни изграждането на по-здрави ограждения.

Турция подновява разговорите с Швеция и Финландия за членството им в НАТО

Въпреки че в миналото финландско-руската граница е "работила добре", през ноември бригаден генерал Яри Толпанен заяви пред АФП, че войната в Украйна е променила ситуацията със сигурността "из основи".

Той заяви, че оградата по границата е "необходима", за да се спрат мащабните незаконни влизания от руска територия.

През септември Финландия регистрира наплив на руснаци, след като президентът Владимир Путин нареди мобилизирането на резервисти, които да се сражават в Украйна.

Естония, Латвия и Полша също повишиха сигурността на границите си с Русия или планират да го направят.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.