Срещата бе в столицата на Казахстан – Астана

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обеща подкрепа за централноазиатските държави, за да намалят зависимостта си от Русия. Той предупреди, че всяко колебание по отношение на Украйна може да окуражи Москва в други части на бившия съветски блок. Първият дипломат на САЩ се срещна едновременно с колеги от всичките пет централноазиатски държави, където Москва отдавна е водеща сила и магнит за работниците, а съседен Китай също има нарастващо влияние, информира БГНЕС.

Разговорите бяха в столицата на Казахстан – Астана. Американският държавен секретар обяви ново финансиране в размер на 25 млн. долара, в допълнение към обявените през септември 25 млн. долара, за подпомагане на Централна Азия да диверсифицира търговията си от Русия.

Инициативите включват обучение по английски език, разработване на системи за електронни разплащания и обучение на завърнали се работници мигранти.

На среща с външните министри на петте държави - Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан - Блинкен заяви, че Съединените щати подкрепят техния "суверенитет, независимост и териториална цялост".

"Потвърдих непоколебимата подкрепа на Съединените щати за това Казахстан, както и всички останали държави, да определят свободно своето бъдеще, особено в момент, когато отбелязваме една година от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна в неуспешния опит да лиши народа на страната от тази свобода", заяви Блинкен на пресконференция с казахстанския си колега.

Американският държавен секретар каза, че няма информация, че Русия планира да разшири войната си отвъд границите на Украйна. Въпреки това, по думите на Блинкен, „инвазията е показала необходимостта от изграждане на "силни, устойчиви общества" в Централна Азия”.

"Ако не бяхме успели да се изправим в подкрепа на принципите, които Русия нарушаваше, нахлувайки в Украйна, това щеше да създаде, според мен, по-голяма перспектива руската агресия да се насочи в други посоки", допълни американският държавен секретар.

Блинкен проведе среща и с президента Касъм-Жомарт Токаев, който изрази "благодарност" за подкрепата на САЩ за суверенитета на Казахстан. Токаев приветства "надеждните, дългосрочни партньорства" със Съединените щати и заяви, без да уточнява, че президентът Джо Байдън му е изпратил три лични послания.

Блинкен приветства реформите на Токаев, който месец преди инвазията в Украйна, покани за кратко руски войски, за да контролира размириците. По-късно висшият американски дипломат отлетя за Узбекистан, който заедно с Казахстан се разглежда от американските служители като най-отворената за изграждане на отношения с Вашингтон страна, преди да се отправи към преговорите на Г-20 в Индия.

От страна на Русия посещението на Блинкен бе омаловажено. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че дългогодишното сътрудничество с Централна Азия е "основен приоритет на нашата външна политика".

Съединените щати се опитаха да пощадят Централна Азия от кампанията си срещу инвазията на Москва, като освободиха от санкции Каспийския тръбопроводен консорциум, който пренася казахстански нефт на Запад и преминава през Русия.

Но неотдавнашно проучване на Европейската банка за възстановяване и развитие установи рязък скок в износа на ЕС и Великобритания за Казахстан, Армения и Киргизстан - част от митническия съюз с Русия, и предположи, че потокът е предназначен да заобиколи мащабните западни санкции срещу Русия.

Казахстанският министър на външните работи Мухтар Тилеуберди заяви пред Блинкен, че неговото правителство ще работи за предотвратяване на заобикалянето на санкциите, но каза също, че не се стреми да се противопоставя на Русия, която той определи като съюзник. "Опитваме се да запазим системата за контрол и баланс", каза той и призова за "взаимноизгодно сътрудничество" с всички държави.

За разлика от другата бивша съветска република, Беларус и централноазиатските държави не се обединиха зад гърба на Москва във връзка с войната, като и петте се въздържаха или не гласуваха по резолюцията на Общото събрание на ООН от миналата седмица, в която се настояваше за руско изтегляне. "Трябва да действаме много внимателно", заяви високопоставен дипломат от една от централноазиатските държави. Той заяви, че неговата страна е дала ясно да се разбере, че не подкрепя инвазията в Украйна, но също така "има някаква сдържаност, за да не се провокира Русия допълнително".

Правителството на президента Владимир Путин оправдава войната отчасти с това, че осъжда отношението към рускоговорящите в Украйна - твърдение, което поражда опасения в централноазиатските страни с големи руски малцинства. Казахстан, който има най-дългата сухопътна граница с Русия - 7 644 км, е приел десетки хиляди руснаци, бягащи от военна служба. Това решение бе приветствано от Антъни Блинкен.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.