Писателят обясни, че не прави паралел между войната в Украйна и Руско-турската освободителна война

Приемаме мира за даденост. Войната в Украйна брутално наруши този мит, това наше вярване. Такова мнение изрази географът и писател Георги Бърдаров в студиото на “Здравей, България”. 

Какъвто и да е контекстът на трети март, “тъй като след дългите векове придобива своята държавност” - това е празник за България, категоричен е писателят. 

“Всичко останало е геополитическа игра и цирк, която има много контекст”, допълни той. 

Бърдаров обясни, че не прави паралел между войната в Украйна и Руско-турската освободителна война. “Сегашното нападение на Русия спрямо Украйна няма как да носи същия акцент, защото това е агресия на една държава спрямо друга чужда държава. А във война между Руската и Османската империя  - България е с роля, в която печели независимост”, посочи той. 

Няма край на войната, който задоволява всички враждуващи сили, смята Бърдаров. “Историята я пишат победителите”, каза още писателят той. И допълни, че в дългосрочен план важен въпрос е не само бъдещето на Украйна и украинския народ, но и на Русия. “Не подкрепям тези, че ще последва разпад. По-интересни са западните геополитически анализатори, за които голямата опасност е какво ще дойде след режима на Путин”, допълни Бърдаров.

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.