Москва гледа на Бахмут като на трамплин за превземането на Краматорск и Славянск

Евгений Пригожин, основателят на наемническата военна компания "Вагнер", заяви днес във видео, че украинският град Бахмут на практика е обкръжен от руските сили, предаде Ройтерс.

Пригожин, облечен в клипа във военна униформа, призова украинския президент Володимир Зеленски да изтегли силите си от града, който "Вагнер" опитва да превземе от месеци. Той добави, че на украинските войски е оставен път за евакуация.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Продължават ожесточените боеве за Бахмут

Хората на Пригожин от месеци са острието на настъплението в Източна Украйна. Москва гледа на Бахмут, който нарича с името му от съветско време Артьомовск, като на трамплин за превземането на по-големи градове като Краматорск и Славянск.

"Ако по-рано с нас се сражаваше професионална украинска армия, то днес виждаме все повече старци и деца. Те се бият, но животът им в Бахмут е кратък - ден-два. Дайте им шанс да напуснат града", добави Пригожин, цитиран от ТАСС.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Любомир Мартинов, БТА