Предприятието може да произвежда до 400 танка "Пантера" годишно

Компанията "Райнметал" води преговори с Киев за построяване на танков завод в Украйна, заяви шефът на германския отбранителен концерн Армин Папергер в интервю за в. "Райнише пост".

Папергер каза, че заводът може да бъде построен за около 200 милиона евро. По думите му предприятието може да произвежда до 400 танка "Пантера" годишно.

Той определи преговорите с украинското правителство като "обещаващи" и изрази очакване да бъде взето решение по въпроса "в следващите два месеца".

"Райнметал": Разговаряме с Киев за доставка на най-модерния боен танк в света

Според него Украйна се нуждае от 600-800 танка за победа срещу Русия, а за да бъде събрано това количество, трябва бързо да започне производство на нови танкове. "Дори ако Германия предаде всички 300 танка "Леопард 2", с които разполага Бундесверът, това ще бъде твърде малко", каза той.

При сегашното положение "Райнметал" е в състояние да достави около 250 танка във връзка с войната в Украйна, а работата върви на пълни обороти, заяви Папергер. Той обясни, че вече са подготвени повече от 40 бойни машини на пехотата "Мардер", а до края на годината броят им ще бъде около 100. По думите му от 50 танка "Леопард 2A4" около 30 са готови, а освен това има около 100 танка "Леопард 1" от по-стари модификации, от които могат да се направят 88 машини отново годни за употреба. Според него войната в Украйна ще продължи "вероятно още години".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: Илиян Могиларски, БТА