Масово се отменят представления, операта в Париж е пред фалит

Изкуство по време на криза. Операта в културната столица Париж е пред фалит. Отменени спектакли и постановки има и на други места във Франция. Трудностите започват още с началото на COVID пандемията, която затвори за дълго културните средища, а икономическата криза оставя празни все повече оперни салони.

Оперното изкуство във Франция е на много високо ниво, видимо е дори чрез изящните фасади и богато украсени салони, но днес определено изживява безпрецедентна криза. За настоящата година вече бяха отменени повече от 20 постановки, а над 120 други - спрени. Финансови причини затвориха за седмици операта в Руан, Нормандия, вследствие на което държавата спешно отпусна 200 000 евро.

Нетрадиционно решение в криза: Парижката опера предлага нощувка за двама (СНИМКИ+ВИДЕО)

В Ница красивото здание вече приема различни по вид мероприятия, а не само оперни, за да се издържа, а Парижката опера ще заработи като хотел, предлагайки нощувки, за да увеличи приходите си. „Действително културата минава през тежък период в момента. Това започна преди няколко години с коронавирус кризата, когато всичко спря. Тогава всичко – музикални представления, концерти, се пренесе онлайн. Но днес тази криза, която в началото беше здравна, вече е изцяло финансова. Всичко започна да се прави на записи. Изпълнителите и артистите си правеха концерти буквално от хола вкъщи, изпращаха записа и той се гледа от потребителя онлайн”, обясни и музикантът Благовест Георгиев. Той е и музикален педагог. Преподава китара в Консерваторията в средиземноморското градче Болиу сюр Мер, между Ница и Монако.

Франция бори инфлацията с мерки за милиони

Независимо, че се намира в една от най-богатите общини във Франция, Консерваторията в която Благовест Георгиев преподава, е общинска структура и от началото на енергийната криза е трябвало да спазват енергийна дисциплина и да не надвишават 19 градуса в помещенията.

Тази година Франция е увеличила бюджета си за култура, но средствата отново се оказват недостатъчни, казва музикантът. „Въпреки всичко организаторите не успяват да се справят с фактурите за електричество. Пример е операта в Руан, която трябваше да затвори врати за известно време заради сметката си за ток, която нарасна от 200 000 на 650 000 евро. Трябва да се знае, че една опера, например тази в Ница, има годишен бюджет между 20 и 30 млн. евро, но има над 400 човека, които работят”, споделя още Георгиев. В изкуството, подобно на бизнеса, в условия на криза най-потърпевши са малките търговци, категоричен е музикалният педагог.

Това лято парижката опера Гарние превръща официалната си ложа в плюшена спалня с невероятна гледка. Романтичната нощувка е съвместна инициатива между парижката опера и популярна платформа за наемане на апартаменти и помещения. Мечтаната вечер включва музикален рецитал, вечеря в богато украсена зала и обиколка зад кулисите на изящната сграда от 19-и век. Автентичното удоволствие ще струва на избраната двойка само 37 евро.

„Нотр Дам” отваря отново врати в края на 2024 г.

„Започнахме инициативата преди няколко години с катакомбите и Аквариума в Париж, а през 2019 г. имахме Лувъра - двойка, прекара една нощ под пирамидата на музея. Това, което правим сега вероятно ще бъде още по-запомнящо се, защото Операта Гарние е може би най-красивото място в града”, споделя Еманюел Марил, директор на платформата за настаняване за Европа, Близкия Изток и Африка. Като част от проекта тя ще финансира и обновяването на ложите от 19-и век на театъра и ще помогне на Операта в Париж да актуализира своята платформа за онлайн излъчване.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.