Атанас Зафиров от БСП в студиото на „Офанзива”

Опитите да се руши историческата памет ще срещнат ожесточената съпротива. Така Атанас Зафиров от БСП коментира протестите в защита на Паметника на Съветската армия в София.
В предаването „Офанзива” Зафиров, който е водач на листите на БСП в Хасково и Враца, каза, че става въпрос на историческа памет.

„Всеки опит да се руши тази памет или да се променя историята, ще срещне ожесточената съпротива на всички леви и здраво мислещи хора. Ние трябва да си пазим историята”, каза Зафиров. „Този паметник е и в чест на всички тези 100 000 български войници, които взеха участие в последната фаза на войната, като част от състава на съветската армия. Има един термин херостратова слава – този термин е подходящ за хора, които в стремежа си да станат известни, да задоволят собствено его, остават презрени от историята”, каза Зафиров.  
 
По темата Украйна, той каза: „Ако световната общност хвърляше толкова усилия в намирането на решение, колкото във въоръжаването на Украйна, сигурно вече щеше да бъде намерено решение. Обнадеждаващото е, че в последните седмици все повече държави започват да говорят на езика на пацифизма и мира. Китай направи разумно предложение от 12 точки, което за съжаление беше отхвърлено. Във Франция и Германия започват масови недоволства във връзка с на практика съучастието във войната. Ние от БСП сме за хуманитарна подкрепа на хората в Украйна, но да не продължава тази истерия с даването на оръжия. Оръжието убива”, каза Зафиров.

Относно желанието на ЕС да осигури 155 милиметрови снаряди, а разходите да бъдат възстановявани от Европейския механизъм за мир, Зафиров припомни, че окончателно решение за това не е взето.

„От лична позиция – винаги съм защитавал, когато нещо е добро за българската индустрия. Така че всичко, което е добро, в случая за българската военноотбранителна индустрия, бих го подкрепил”, каза зам.-председателят на БСП.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.