Тя беше премахната от СОС и върната след недоволството на граждани

Картата за една линия в градския транспорт на София се връща от днес. Тя беше премахната от Столичния общински съвет и върната след недоволството на гражданите.

Как може дете да пътува безплатно в градския транспорт

Цената на превозния документ ще бъде 35 лева за метро и 23 за наземните линии. Преференция има за учениците – те ще пътуват по една линия в наземния транспорт срещу 6.90 лева, а в метрото - срещу 9 лева.

По данни на Центъра за градска мобилност едва 3 процента от пътуващите ползват картата само за една линия.  

До 31-ви декември транспортът за децата до 10 години ще е напълно безплатен. Досега това беше в сила само за децата до 7 години.

Парите за вече платените предварително пътувания ще бъдат възстановени при посещение на касата на Центъра за градска мобилност. 

До януари тази година около 30 хиляди столичани бяха принудени да започнат да плащат за всички линии - дори и да им е необходима само една. 

Дори и безплатна, картата за детето е задължителна, за да може да я чекира и преминава през контрола за достъп на метростанциите. А тези, които са си купили дългосрочна карта преди да стане ясна отстъпката за децата, ще могат да си потърсят парите.

Връщат парите на деца до 10 години, купили карта за градски транспорт

“Всеки родител, който е заредил превозен документ на своето дете от 7 до 10 години, може да дойде на касата на Центъра за градска мобилност, срещу представяне на картата, парите ще бъдат възстановени изцяло. Превозният документ ще бъде зареден безплатно до края на годината или до датата на навършване на 10 години на детето”, обясни Димитър Дилчев, изп. директор на Центъра за градска мобилност. 

Облекчение има и в цените за пътуване на ученици и студенти. Годишната карта за всички линии ще е на цена от 180 лв. вместо досегашните 200 лв. А месечната карта пада от 20 на 15 лв. За вече закупените карти обаче няма да се връщат парите, а ще има бонус.

“Годишната карта, която е закупена от 1-ви септември, ще бъде удължена на всички с един допълнителен месец. Това е важно да знаят и да помнят, че ще пътуват допълнително един месец след изтичане на картата”:, поясни Дилчев. 

От Центъра за градска мобилност напомниха и че част от контрольорите вече влизат на проверки в цивилни дрехи и често са придружени от полицаи. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.