Това показват последните данни на „Индекс на болниците”

Само половината болници у нас могат да спасят човек с инсулт, прилагайки адекватно лечение. Това показват последните данни на „Индекс на болниците”. Междувременно, на всеки десет минути някой е покосен от инсулт. Най-съвременната терапия за помощ обаче - тромболиза, се прави едва в няколко лечебни заведения в страната.

Какво сочи статистиката - за миналата година с инсулт са приети в болници 45 000 българи - това се равнява на един средноголям български град. За съжаление, 5500 от тези случаи са завършили фатално, а при огромен процент от оцелелите има трайни увреждания до живот. Тенденцията е към ръст на случаите - с около 2000 повече всяка година.

Малките ученици в училище във Варна учат как да познаят признаци на инсулт сред възрастните и да успеят да им помогнат. Зад инициативата „Бързи герои 112”, която обучава деца в цялата страна, стои Елица Хадживълчева. Самата тя губи съпруга си от инсулт.

„Ние използваме техния естествен ентусиазъм да споделят вкъщи и така, чрез едно дете, обучаваме цялата фамилия - двамата родители и четиримата баби и дядовци. Това е международна програма и много деца по света вече успяха да спасят своите близки по време на общуването си в ежедневието с тях”, обяснява Хадживълчева.

След като инсултът бъде разпознат, на ход са медиците. Столичната болница „Св. Анна” е рекордьор по лечение на пациенти с инсулт след успешно прилагане на „тромболиза” - метод за разграждане на кръвни съсиреци с помощта на специални медикаменти.

„Четири пъти по-често умираме от инсулт, в сравнение със средния европеец. В България провеждаме четири пъти по-малко съвременно лечение”, коментира доц. Росен Калпачки от Клиниката по нервни болести към УМБАЛ „Света Анна”.

Причините са много, обяснява доцентът. Липса на средства и специалисти в много лечебни заведения у нас правят този метод за лечение недостъпен.

„130 болници в България имат неврологично отделение. За съжаление, половината от тях са заявили желание да правят това нещо, а с още по-голямо съжаление половината пък от заявилите въобще правят тромболиза. И най-лошата новина - от тези 40 центъра, реално тромболизи се правят в по-малко от десет”, посочи доц. Калпачки.

В европейския план за борба с инсулта се очаква 90% от пациентите да достигнат до това лечение. То е можело да спаси майката на Дорина Добрева от тежки увреждания, с които живее до ден днешен след получен инсулт. Затова Дорина създава организация, бореща се методът да се прилага масово у нас.

„Единствената максима при инсулта е, че всяка минута е ценна. Тоест, времето до достигане до специализирано звено за лечение на инсулт е от критична важност. Логистично, стратегически, трябва да се разгледа територията на страната. Вече има много доказали се специалисти, които имат готовност да подготвят армия от други специалисти”, смята Дорина Добрева от Асоциацията за инсулт и афазия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.