Редица застрашени животински видове в България са изложени на риск

Популацията на редица застрашени животински видове в България са изложени на риск. Това са заключенията от мащабно проучване на WWF за размера на закононарушенията срещу дивата природа. 

В рамките на пет години контролните органи са регистрирали 2818 пострадали диви животни. Повечето от тях са птици - 2089, следвани от 307 бозайници 307 и 244 влечуги. Близо 70% от дивите животни по света са изчезнали през последните 50 години.

Северните елени и императорските пингвини - сред застрашените видове

По думите на Александър Дуцов  от WWF има доста служители на изпълнителната власт, които се занимават с незаконен лов. "Няма как обаче да се задвижат съдебни производства, ако зам.-шефа на полицията или прокурора са част от схемата. Имаше случай с открито диво прасе в багажника, за два дни му намериха документи. Балканският рис е изчезнал, а популацията на мечката намалява. Имаме нужда на добра охрана на местообитанията и нови защитени територии", смята той.

Според него в Латинска Америка има 90% загуба на местообитание и животни в дивата природа. "България обаче е на второ място в Европа след Испания по биоразнообразие. Проблемите при нас са в липсата на контрол, презастрояване, навлизане и унищожаване на местообитания. Елените, вълците и мечките са едри бозайници, които имат нужда от големи територии, за да живеят и да се размножават. Когато те се унищожават, логично е да започнат да навлизат близо до хората", каза Дуцов за "Твоят ден''. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.