Матеуш Моравецки изрази готовност страната му да помогне за износа на тази продукция в Африка

Полша настоява Европейският съюз да използва всички инструменти, с които разполага, за да ограничи количеството украинско зърно, което влиза на пазара на блока. Министър-председателят Матеуш Моравецки изрази готовност страната му да помогне за износа на тази продукция в Африка.

ЗАРАДИ ПРОТЕСТ НА ЗЕМЕДЕЛЦИ: Очакват се блокади на ключови пътища

"По време на последния Европейски съвет се договорих с премиерите на няколко страни от Европейския съюз - тези, които граничат с Украйна, че ще изпратим писмо до Урсула фон дер Лайен, с искане за незабавни действия. Незабавно използване на всички инструменти, налични процедури и разпоредби, за да се ограничи влиянието на украинското зърно върху пазарите на съседните на Украйна страни", каза Моравецки.

И допълни: "Готови сме да помогнем, да вземем това зърно и да го изнесем в Африка. Но не сме съгласни то да се продава на полския пазар, на румънския пазар. Президентът и премиерът на Румъния, с които разговарях, бяха на същото мнение".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.