32-годишната Кристина се страхувала да подаде сигнал

Жената, намерена мъртва в багажник на кола в София, е била в емоционална криза и се е страхувала изключително много за живота си. Това каза Надежда Стойчева, директор на фондация "Анимус", към която жертвата се обърнала за помощ на 9 март.

Тя разказа, че на 3-ти април вечерта полицията е започнала издирване на Кристина, а от неправителствената организация през цялото време са помагали на силите на реда.

Допреди смъртта си 32-годишната Кристина не била съвсем сигурна дали иска да подаде сигнал в полицията. "Жените често решават да не подават веднага сигнал в полицията. Една от причините за това е, че в обществото битува схващането, че институциите няма да помогнат. Другият мотив са заплахи, идващи от страна на насилника", обясни специалистът.

Извършителят е имал собственическо чувство към нея и желание да я подчини, уточни Стойчева. По думите на жертвата, заплахите към нея са започнали от около 6 месеца преди да се обърне към фондацията. Връзката на Кристина е била към приключване. „В подобни моменти, особено когато става дума за криминално проявен човек, има висок риск за жертвата, и за близките й”, обясни Стойчева.

"Първоначално тя се страхуваше да дойде до тук. После се срещна два-три пъти с психолог и веднъж - с адвокат. Оценена е с много висок риск за живота", каза още директорът на "Анимус".

Комуникацията с полицията трябва да бъде на друго ниво, обясни представителят на неправителствената организация.

„В българското общество множество години на спешния тел. 112 има над 110 хил. сигнали за домашно насилие. Всяка седмица има убита жена. Ние сме се обръщали към държавата да работим съвместно. В политическата криза се пренебрегват случаите за насилие над жени. Бяхме предложили интимната връзка да влезе в законодателството по защита, но политиците отмениха това”, обясни специалистът.  

Тя призна, че случаите само за психически тормоз, вървят бавно в съдебната практика.

По думите й от фондацията помагат жените сами да подадат сигналите за насилие, адвокатите само консултират за детайлите. "Жените, които са в риск, трябва бързо да подават сигнал", заяви специалистът. "В закона няма такова нещо някой друг да сигнализира полицията", уточни тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook