САЩ вече работи по ваксина от следващо поколение и други мерки за борба с всеки бъдещ вариант на вируса

Президентът Джо Байдън официално сложи край на извънредното положение с COVID-19, което в продължение на повече от три години беше в основата на извънредните усилия за осигуряване на грижи за страната, в която повече от един милион души починаха от болестта, предаде АФП.

Белият дом съобщи, че Байдън е подписал закон, приет по-рано от Конгреса, "с който се прекратява националното извънредно положение, свързано с пандемията COVID-19".

С това се прекратяват щедрите финансови потоци за тестове за COVID, безплатни ваксини и други спешни мерки, които бяха предприети - от януари 2020 г. - за да се опитат да освободят най-голямата икономика в света от хватката на глобалната пандемия.

САЩ разсекретяват информацията за произхода на COVID-19

Въпреки че САЩ вече официално обръщат гръб на световната пандемия, администрацията на Байдън вече работи по ваксина от следващо поколение и други мерки за борба с всеки бъдещ вариант на вируса, заявиха от Белия дом.

"Проектът NextGen ще ускори и рационализира бързото разработване на следващо поколение ваксини и методи за лечение чрез публично-частно сътрудничество", заяви високопоставен служител на администрацията пред АФП.

Наличен е фонд от поне 5 млрд. долара, който да "помогне за катализиране на научния напредък" и "да изпревари бързо развиващия се вирус, който причинява COVID-19". 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БГНЕС