"Зеленият консенсус, който съществуваше в началото на нашия мандат, постепенно се размива", каза испанският евродепутат Сесар Луена

Преговорите между Европейската комисия, държавите-членки на ЕС и Европейския парламент за опазване на биоразнообразието и предприемане на конкретни мерки срещу климатичните промени се сблъскаха с трудности по отношение на детайлите. Скандинавските страни се притесняват за важния си дърводобивен сектор, докато други държави-членки смятат, че обхватът на предложения от Комисията текст отива твърде далеч. Други държави се опасяват за въздействието върху земеделските стопани или как да се съгласува текстът с политиките на ЕС в областта на селското стопанство и енергетиката. Обобщението на законопроекти, приети тази седмица в ЕП е на АФП, цитирани от БГНЕС.

На среща на министрите на околната среда на ЕС в Швеция комисарят на ЕС по околната среда Виржиниус Синкевичюс призна, че "пред нас отново стои много напрегнат период" и "времето е наистина ограничено".

Фон дер Лайен представи пред евродепутатите "Промишлен план на зелената сделка"

Предложеният от Комисията текст има за цел да възстанови деградирали или замърсени екосистеми като горите и морските води.

В него също така се поставя цел за драстично намаляване на използването на пестициди в земеделските култури, подобряване на хуманното отношение към животните и ограничения на замърсяващите емисии, включително от животновъдите, което според някои държави членки ще доведе до намаляване на селскостопанската им продукция.

Други текстове, които се разглеждат, са свързани с промени в опаковките, качеството на въздуха и отпадъчните води. Лидерите от различни страни признаха, че има сложен график и е нужно да има съгласуван политически избор.

Експерт: България не може да се откаже от ТЕЦ-овете

По време на парламентарния дебат по текстовете в края на март един от испанските евродепутати с леви убеждения, Сесар Луена, заяви: "Нещата не изглеждат много добре". "Зеленият консенсус, който съществуваше в началото на нашия мандат, постепенно се размива. Той избледнява", каза той, посочвайки възраженията на земеделските и риболовните лобита.

Някои свързани теми не са част от разговорите. Например - предложенията за генетично модифицирани култури и опазване на почвите. Те ще бъдат представени от комисията през юни.

Представянето на сложния текст за по-строга рамка за използването на химически вещества, което се очакваше в началото на миналата година, сега е отложено за края на 2023 г.

Докато продължават пазарлъците по текстовете за биоразнообразието, ЕС може поне да се радва на факта, че парламентът прие законите за разширяване на пазара за търговия с въглеродни емисии на блока и за въвеждане на въглероден граничен данък върху вноса.

Тези мерки подкрепят стремежа на Европа да намали емисиите на парникови газове, като се стреми към постигане на неутрално въглеродно бъдеще.

Станков: От ПП са поели ангажимент за затваряне на над 40% от ТЕЦ-овете ни

27-те държави от ЕС са третият най-голям източник на въглероден диоксид в света.

Най-голям е Китай, който значително разширява капацитета на въглищните си електроцентрали въпреки обещанието си да достигне своя връх до 2030 г., а след това да сведе въглеродните емисии до нула до 2060 г.

След това се нареждат Съединените щати, исторически най-големият замърсител с въглеродни газове, които имат дългосрочна стратегия за постигане на нулеви емисии до 2050 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.