Според Аспарух Илиев новите щамове са по-заразни, но не по-тежки

Нов вариант на COVID-19 се появи в Нова Зеландия. Учените са го нарекли „Делтакром”. Нов щам се появи и в Индия. „Всички тези варианти са по-заразни, но не по-тежки”, каза в ефира на „Събуди се” Аспарух Илиев, който е ръководител на лаборатория в Берн. По думите му обаче се очаква коронавирусът да се превърне в сезонно заболяване.

Компаниите "Модерна" и "Мерк" разработват заедно ваксина срещу рак

Той коментира и проблема със самолечението с антибиотици у нас. По думите на експерта в Западна Европа подобни медикаменти се продават единствено с рецепта. „Има натиск от страна на пациентите, които искат да им бъде изписан антибиотик на всяка страна. Трябва да обучим нашите пациенти, че се отпускат антибиотици само когато имаме бактериални инфекции”, смята Аспарух Илиев.

Той уточни, че има над 200 вида рак, които протичат по различни начини при всички пациенти. По думите му персонализираната медицина е бъдещето в борбата с коварната болест.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.