Признава, че това не е детската й мечта. Насочил се към авиацията спонтанно

В Деня на българската армия ви срещаме с храбрите жени. Онези, които са загърбили суетата, но пък са посветили живота си да бъдат майки и да изпълняват военни мисии, заставайки в бойни действия до мъжете. Отправяме сега към авиобаза „Крумово“. Оказа се, че там работят десетки жени-пилоти.

В Деня на храбростта здравейте от авиобаза „Крумово“. Вертолетната база , която стана изключително популярна през последните години с многобройните си мисии по спасяване на човешки животи. Това е домът на пилотите, които по въздух спасяваха хора от бедствието в Бисер, евакуираха жителите и на наводнените карловски села преди 7 месеца. транспортираха родилки, болни хора, гасяха големи горски пожари по въздух. И ако до скоро във военната ни авиация жените-пилоти се брояха на пръсти, то в авиобаза „Крумово“ вече работят 10 жени- пилоти. Сега ви срещаме с една от тях.

Запознайте се с капитан Диляна Кирчева. Тя е на 34, майка на тригодишно дете и повече от 10-години е военен пилот на хеликоптер в 24-та авиационна база „Крумово. Признава, че това не е детската й мечта. Насочил се към авиацията спонтанно.

"Като от явлен сангвиник се предполагаше, че няма да избера професия, която да ме застопори в офис, на столче и всичко ме водеше към това да избера една професия, която да е отговорна, сериозна, да ми носи нужната динамика и адреналин, от които имам нужда", заяви тя.

Навлизайки в редиците на Българската армия тя става една от жените, които разчупват мита, че военният пилот е изцяло мъжка професия. Не крие, че все още среща противници, но пък подкрепата по колегите й е безапелационна.

"Има различни типове хора. Има такива, които съвсем явно заявяват, че жените нямат място в Българската армия, камо ли в бойната ни авиация. Има други, които са абсолютно равнодушни и трети, които приветстват тази идея и също така понякога изтъкват, че жените понякога имат предимства в дадени аспекти. Така че много зависи в твоя пряк кръг работен точно с какви хора ще се сблъскаш. Аз като цяло не мога да се оплача от прякото си работно обкръжение, но неведнъж съм изпадала и в ситуации, които изобщо не са ми били по вкуса и причината макар и в прав текст да не е била казана, че е това, че аз съм жена, е било така", каза Кирчева.

Като пилот от армията Диляна лети с „Кугър“- хеликоптерът, който в момента е гордостта на бойната ни авиация. Задачите, които изпълнява с него са предимно военни. В момента усилено се готви да участва и в граждански мисии по въздух -  спасяване на бедстващи в наводнения и снежни преспи, пострадали хора, както и за оказване на медицинска евакуация.

"Един ден, живот и здраве, при натрупването на достатъчно опит, да, бих могла да участвам в такива мисии и задачи. Просто това са едни изключително отговорни мисии, на които отиват най-подготвените пилоти в авиобазата, тъй като това е изключително голям риск, изключителна отговорност. Никога не може да се рискува, защото когато отиваш и помагаш в реална ситуация на пострадали хора, ти самият да не си достатъчно подготвен, трябва да отидат възможно най-подготвените хора, за да е сигурно, че мисията ще бъде изпълнена успешно. Но съм готова и на това, стига да сметнат, че ми е дошло времето", казва още тя.

Рисковите ситуации в небето са най-добрият урок за всеки пилот. Самата тя също признава, че е имала критични моменти.

"Имала съм отказ на спускане колесник, но тава са процедури, които предварително си разучаваме, предварително ти си изучил какви действия трябва да приложиш в конкретния особен случай и се действа процедура и разбира се най-първото и важно нещо е запазваш самообладание в такъв случай или поне се опитваш", посочи Кирчева.

В авиобазата Диляна среща и своята голяма любов. Нейният съпруг също е военен пилот. И от това резултатът е едно тригодишно момченце.

В свободното си време обича разходките сред природата в планината и четенето на книги. Йогата също е любимият й спорт.

"Обичам да готвя, въпреки че не всеки ден имам възможност да го правя. Имам много идея в главата си, които искам да осъществя, но наистина като време, не ми стига просто времето за това. Като всяка нормална жена и в мен има доза женска суета, но определено някак с времето все по-малко внимание обръщам, да мога да отида на маникюр, на козметик, но за мен на преден план е семейството", обяснява тя.

За нея геройството е силна и тежка дума, но пък с гордост твърди, че колегите й, които се осмеляват да гасят пожари по въздух и да спасяват хора в критични ситуации са точно такива.

"В този един момент, когато осъзнаваш, че си в помощ на някой, тогава може би имаш правото да се почувстваш малко или много по този начин, но като цяло герой е една изключително силна дума, но въпреки всичко човек трябва да носи доза смелост в себе си, за да поеме по пътя на бойната авиация", сподели Кирчева.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.