Възнаграждението на президента намалява с 1 500 лв., на премиера с 1 200лв., а на депутатите с 800 лв.

Основното възнаграждение на властта зависи от заплатата в обществения сектор, измерена от НСИ в края на всяко тримесечие. Средната заплата в обществения сектор през декември беше 2 127 лева, а в края на март намаля до 1 874 лв. Според експерти спадът вероятно е свързан с годишните бонуси, които обикновено се плащат покрай коледните празници.

През следващите 3 месеца предстоят намаления и за висшите държавници. Ето какви ще бъдат те: 

Основното възнаграждение на президента намалява от 12 800 на 11 300 лв. Тук не се включват класовете прослужено време. Така държавният глава ще взима месечно 1500 лева по-малко.

Премиерската заплата намалява с почти 1 200 лева, от почти 10 000 на 8 700 лева.

Депутатите ще взимат заплатата от почти 6 400 лева само този месец, от следващия вече ще получават по около 5 600 лева. Почти 800 лв. по-малко, но това е без добавките за стаж и без допълнителните проценти за участия в комисии.

ДЪЛГОВЕ И ДЕФИЦИТИ: Рисковете за финансите на страната

На този фон народните представители изслушаха финансовия министър Росица Велкова за финансите на държавата. Оказва се, че удълженият бюджет от миналата година, който действа в момента, може да се наложи да претърпи още едно удължение. Под въпрос е дали до юни депутатите ще могат да приемат бюджет за 2023 година. 

Велкова: При удължителен закон за бюджета, НС трябва да определи лимит за теглене на нов дълг

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.