Защо тогавашният премиер решава да внесе вот на доверие?

Тази събота в „Белези на свободата” в „Офанзива” ще ви разкажем една история с продължение. Преди 30 години първото правителство на СДС е изправено пред угрозата да загуби властта. Приятелският огън от президента Желю Желев срещу кабинета на Филип Димитров е само прелюдия към загубата на подкрепа в пленарната зала. Възможно ли е било обаче правителството да оцелее. Защо тогавашният премиер Филип Димитров решава да внесе вот на доверие, въпреки всички сигнали, че ще го загуби. За „Офанзива” говори първият министър-председател на СДС.

10 ноември 1989 г.  заварва Филип Димитров като адвокат. По това време той възнамерява да създаде Адвокатски съюз като неправителствена организация. Свалянето на Тодор Живков обаче променя изцяло плановете му. Една случайна среща със Соломон Паси се оказва решаваща за влизането на Филип Димитров в политиката. Заема се да напише политическата декларация и устава на новоучредяващата се Зелена партия и става част от нея.

Падането на режима предизвиква истински взрив на обществена енергия. Хиляди протестиращи обсаждат парламента с искане да бъде отменена ръководната роля на БКП. Разграждането на тоталитарната държава вече е необратим процес. Започват заседанията на кръглата маса, на които трябва да се договори преходът към демокрация. Насрочени са първите избори и тогава идва първото огромно разочарование - СДС губи. Комунистическата система е банкрутирала. Андрей Луканов застава начело на две правителства. Обявява мораториум върху плащането на външния дълг, хранителните стоки изчезват от магазините. По бензиностанциите горивото свършва, извиват се огромни опашки.

„Белези от свободата“: Семейната история на първия премиер на СДС Филип Димитров

На следващите избори СДС успява да спечели победата с над 1 милион и 900 000 гласа. Разликата с доминираната от БСП коалиция е малко над 65 000 гласа. Филип Димитров става първият министър-председател на България, който не е посочен от БКП.

„Градовете на България оживяха. Започнахме първите стъпки на реституцията. Там нещата бяха неспасяеми”, каза Димитров.

Правителството на Филип Димитров влиза в историята и с признаването на Македония за независима държава. През месец май 1992 година Димитров прави промени в състава на кабинета. От правителството е освободен външният министър Стоян Ганев.

Напрежението в СДС достига своя максимум. В края на август 1992 година Желю Желев свиква пресконференция на поляната пред резиденция Бояна, на която остро атакува правителството на Филип Димитров.

Противниците на първото демократично правителство се увеличават все повече и повече. Тогава Филип Димитров взема съдбоносното решение да поиска вот на доверие от парламента. Въпреки ясните сигнали, че ще го загуби.

След загубата на вота на доверие на власт идва правителството на Любен Беров.
Управлението на кабинета на Любен Беров, скандалите и разцеплението в СДС буди истинско разочарование. На парламентарните избори водената от Жан Виденов БСП постига абсолютно мнозинство. Управлението на социалистите обаче води до най-голямата икономическа катастрофа. Банките фалират, развихря се хиперинфлация. На 10 януари хиляди българи щурмуват парламента. През нощта полицията контраатакува. Пребити са десетки протестиращи. Сред тях е и Филип Димитров.

Днес България изглежда отново на кръстопът. Но този път се търси изход от лабиринта, в който сами се поставихме през последните 33 години. През 1989 година целта беше да се разгради тоталитарната държава. Днес поколението родено свободно, започва все повече и повече да изпитва симпатии към авторитарни похвати.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.