В неделя в 10 български града ще бъдат блокират възлови кръстовища

Нов национален протест готвят родители, чиито деца са станали жертви на войната по пътищата. В неделя в 10 български града ще бъдат блокират възлови кръстовища. Сред исканията на родителите са по-тежки наказания за причинена смърт на пътя и спешни промени в законодателството. Тази сутрин те се събраха на протест пред Съдебната палата в Пловдив, за да подкрепят семейството на 18-годишният Ангел Морунов, загинал през лятото на 2020 година край град Любимец. Окръжният съд в Хасково даде 3-годишна условна присъда за виновния шофьор, който е с над 60 нарушения на пътя и без отнета книжка.

Майката на загиналия Морунов – Ива Монева, разказа: „Моето дете почина в ръцете ми. Аз се молих на лекарите да вземат моя живот да спасят дете ми. Много е тежко. Няма такова. Всяка вечер затварям очите си и инцидентът е всяка вечер пред очите ми”.

По думите й на празници семейството отива на гробищата. „Искам да попитам всички институции животът на едно дете три години условна присъда ли заслужава? Толкова ли струва животът на нашите деца”, каза майката.

Бабата на загиналото момче Тонка Стоянова обясни: „Днес съм депозирала молба да му бъде отнета шофьорската книжка. Не е нормално шофьор с 61 нарушения на закона и правилника да продължава да се движи по пътищата на България”.

Един от протестиращите – Иван Спасов, заяви, че явно Народното събрание няма да им обърне внимание. „Затова в неделя готвим блокада в 10 града в страната и ще продължаваме така, докато не постигнем целите си, а именно - да се промени Наказателният кодекс”, обясни Спасов. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.