Това е едно от шестте оръжия от "следващо поколение" на Москва

Във вторник Русия изстреля хиперзвукови ракети "Кинжал" по Киев, като Украйна заяви, че е свалила всичките шест, а Русия твърди, че една от тях е преминала през противовъздушната отбрана и е унищожила изградената от САЩ система за противоракетна отбрана "Пейтриът".

Няма независимо потвърждение за нито едно от тези твърдения, но ето някои основни факти за ракетите "Кинжал":

Това е балистична ракета с въздушно базиране, която може да носи ядрени или конвенционални бойни глави. Украйна съобщи, че във вторник са били изстреляни шест такива ракети.

Според съобщенията „Кинжал“ има обсег от 1500 до 2000 км, като носи полезен товар от 480 кг. Ракетата може да достигне скорост до 12 250 км/ч.

„Кинжал“ е едно от шестте оръжия от "следващо поколение", представени от президента Владимир Путин в реч през март 2018 г. Той заяви, че тези оръжия могат да пробият както съществуващите, така и всички бъдещи системи за противоракетна отбрана.

През декември 2021 г., два месеца преди нахлуването в Украйна, Путин заяви, че Русия е световен лидер в областта на хиперзвуковите ракети и до момента, в който другите държави я настигнат, вероятно ще е разработила технология за противодействие на тези нови оръжия. "В нашите напреднали разработки ние определено сме лидери", каза той.

Русия изпрати изтребители, въоръжени с ракети "Кинжал", в Сирия за първи път през 2021 г., твърдят военни анализатори.

Руското министерство на отбраната твърди, че е изстреляло ракета "Кинжал" по склад за боеприпаси в Югозападна Украйна на 19 март 2022 г., което е първото известно използване на оръжието в бойни действия. Оттогава тя е изстреляла ракети "Кинжал" по няколко други повода в Украйна.

На 6 май Украйна за първи път заяви, че е свалила ракета "Кинжал", като е използвала система "Пейтриът". Не е ясно дали "западните" системи, които Киев заяви, че е използвал срещу "Кинжал" във вторник, също са били "Пейтриът".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.