"Памуковото дърво" е символ на свободата в Сиера Леоне

Емблематично 70-метрово дърво в столицата Фритаун на Сиера Леоне беше унищожено от буря, съобщи АФП. Според журналист на агенцията и според правителството дървото е изгубило всичките си клони.

Вследствие на проливните дъждове от известното като "Памуковото дърво" е останал само огромния ствол. В продължение на векове дървото беше горд символ на нашата нация, се казва в изявление на президента Джулиъс Маада Био. 

Най-красивите архитектурни резервати на България (ГАЛЕРИЯ)

Бях шокирана да видя тази сутрин нашето памуково дърво унищожено, каза пред Франс прес Джибрила Сесей, работещ във финансовия сектор. 

Според преданията под това дърво робите, пристигнали от Северна Америка, където се сражават на страната на британците по време на американската война за независимост, са идвали да се молят и да благодарят на небето в края на 18-и век. Дървото е изобразено върху банкноти и марки. Елизабет Втора посещава тази забележителност през 1961 г. 

През последните години Сиера Леоне се сблъсква с множество екологични катастрофи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Розалия Благоева, БТА