Прокуратурата се самосезира и започна разследване

Напрежение в болница „Канев” в Русе заради смъртта на 29-годишната родилка Ивелина. Нейни близки влязоха в АГ комплекса и поискаха отговори от ръководството на лечебното заведение. Жената почина часове, след като роди второто си дете. 

„Не мога да кажа нищо, какво искате да кажа”, бяха думите на директора на УМБАЛ „Канев” Иван Иванов.

Съпругът на починалата родилка в Русе: Без притеснения, от болницата казаха, че сме изтеглили късата клечка

Разгневените роднини на починалата влязоха в болницата и поискаха отговори.

„Имам въпрос - това „О, не, сестрата хърка, да изпусна ли шише, за да я събудя”. Жената, която е била при нея. На това нещо какво ще отговорите?! Жена ми е луда и си измисля ли?”, пита съпругът на родилката Мартин Симеонов.

„Върви вътрешна проверка по случая. Очакваме експертна проверка от „Медицински одит”, на който ще бъде представена цялата документация. Не прикриваме нищо. Близките държаха тялото да бъде освободено, а ние искахме да има аутопсия, за да се изясни истината. Аз също съм родител и искам да знам какво става”, добави Иванов.


Още в четвъртък съпругът на починалата показа нейни съобщения, че не се полагат грижи за жената в болницата. Приятелка на родилката също показа подобни съобщения.

„От камерите за последните три часа може да се види колко пъти някой я е проверил”, каза приятелката ѝ.

„Убийци! Убийци са!”, казваха в болницата близки на родилката. 

Съпругът и семейството на Ивелина настояват причините за смъртта ѝ да се изяснят и виновните да понесат отговорност. „Обясниха ми, че е белодробна емболия. Това ми го казаха, когато бях до трупа ѝ. Казаха, че сме изтеглили късата клечка”, посочи Симеонов.

„Тази, която е правила операцията, вече е била осъждана веднъж условно. Би трябвало сега да влезе в затвора и да излежи присъдата си”, коментира свекърът на родилката Георги Георгиев.

„Отговорност ще търся до последно, защото искам да съм последния човек, който изтърпява това нещо”, обясни съпругът на родилката.

Очаква се аутопсията да приключи днес. „Ще взема новороденото, след като погреба жена си. Утре ще погреба жена си, в неделя ще си взема детенцето”, сподели Симеонов.

Междувременно, прокуратурата се самосезира и започна разследване по случая.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.