Любена Павлова даде интервю пред Антикорупционния фонд

Софийската районна прокуратура повдигна задочно обвинение на Петър Петров - Петьо Еврото, за принуда, заплаха и незаконно събиране на информация с техническо средство от 2018 година досега. От държавното обвинение посочват, че Петров е обявен за общодържавно издирване.

Официално: Обявиха Петьо Еврото за общодържавно издирване

Междувременно, Антикорупционният фонд публикува първа част от интервю с бившата му съпруга Любена Павлова за зависимостите в съдебната система. Тя разказва, че разпознава почерка на Еврото зад писмото до главния прокурор Иван Гешев, с което му е даден срок до 10 ч. сутринта да си подаде оставката.

Тя потвърждава за корупционна схема, ръководена от Еврото, а като негови помощници посочва две имена - това на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и заместник-апелативния прокурор на София Емилия Русинова.

Бившата жена на Еврото казва, още че не е виждала детето си от година и девет месеца, защото то било отвлечено от Петър Петров. Твърди и за получени заплахи от бившия си съпруг.

„Какво беше - „седял сам на ръба на скалата”, „Мечо Пух - понякога стоя и си мисля, любимо ми - че всяка приказка си има своя край”. Това са изрази, които Петров употребяваше по 5-6 пъти на ден”, твърди Павлова.

Спецоперация в София: Търсят Размиг Чакърян-Ами и Петър Петров-Еврото (ОБЗОР)

По думите ѝ настоящият заместник-главния прокурор и шеф на Следствието Борислав Сарафов е един от основните партньори на  Пепи Еврото  и редовен посетител в заведението „Осемте джуджета”. „Гешев не е идвал в ресторанта. Борислав Сарафов идваше редовно един-два-три пъти седмично. Не са идвали заради хубавата храна, идваше по работа”, казва още тя.

Така заговори за срещи и с други магистрати. „Емилия Русинова  идваше редовно. Какви суми са се раздавали? Не са били като за кафе и цигари. Понякога апартаменти са се раздавали, коли - кой от каквото има нужда. Някои минаваха само с обещание за кариерно израстване. Някои израснаха. Пак са на ниво градски прокурор. Били, са, в момента”, посочи Павлова.

Почерка на бившия си съпруг вижда и по друга линия. Задържането на Тони Иванов с прякор парфюма, както и намерените списъци за отстраняване на висши магистрати и полицаи. „Той има една много любима приказка „Като няма доказателства - ще си ги донесем”, обясни бившата съпруга на Еврото.

Мащабна спецакция в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Роля е играла и самата Любена Павлова. „Винаги е било шарено - дали трябва някой да се заснеме, да се проследи. Каквото е трябвало, се е вършело”, уточнява тя.

От МВР официално потвърдиха, че издирват Петьо Еврото. „Той е издирван заради действия на прокуратурата. Нека тя да обясни, нека да не мълчи какво се случва”, поиска вътрешният министър Иван Демерджиев.

Павлова неколкократно споменава името на Борислав Сарафов в интервюто си. „Мисля, че предстоят много страшни неща, ако планът, който е задействан, бъде изпълнен докрай. Тогава вероятно Сарафов ще остане главен прокурор до избора на следващ. И тогава ще е страшно, той ще ме унищожи”, споделя тя.

За NOVA заместник-главният прокурор Борислав Сарафов заяви: „Чувствам се сякаш ми залепиха етикет, който категорично не е за мен!”.

С Емилия Русинова, която в момента е заместник-апелативен прокурор, NOVA не успя да се свърже. От градската прокуратура също не коментираха.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.