Валутата достига нови рекордни дъна

Турската лира продължава да поевтинява до рекордни дъна за трети пореден ден от началото на седмицата. Инвеститорите са притеснени за това какво ще бъде решението на преизбрания президент Реджеп Ердоган за формата на новото правителство и каква ще бъде икономическата му политика.

Турската валута поевтинява с над 1%, достигайки поредно рекордно дъно от 20,75 лири за един щатски долар, като в рамките на май тя вече се обезцени с около 6,4%, а от началото на годината - с близо 10 на сто. Обезценката е факт, въпреки че в сряда официалната статистика на страната отчете, че турската икономика е нараснала през първото тримесечие с 4% на годишна база. След данните щатският долар все пак се върна леко назад към 20,65 турски лири.

След победата на Ердоган: Какво следва за Турция

След спечеления в неделя балотаж на президентските избори Ердоган обеща, че новият му икономически екип ще притежава „международен авторитет” и той ще работи за намаляване на инфлацията до едноцифрено число. През април тя се забави до 43,7%, но въпреки това остава много висока.

Наскоро Ердоган се срещна с Мехмет Шимшек, бивш министър на финансите, известен със своя благоприятен за пазара подход. Това породи надежди за отказа от някои от неортодоксалните политики от последните години, които доведоха до висока инфлация, ниски лихвени проценти, падаща лира и отрицателни нетни валутни резерви.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.