Равносметката на анализаторите

Реджеб Тайип Ердоган е новият стар президент на Турция. Той спечели балотажа с около 4% преднина пред кандидата на опозицията Кемал Калъчдароглу. Новината вече се отрази на финансовите пазари и лирата продължи да се обезценява.

Анализатори не очакват той да промени политиката си както във вътрешен, така и във външен план. Сега се очаква с интерес разговора между Ердоган и американския президент Джо Байдън.

След победата на Ердоган: Турската лира отбеляза нов рекорден спад

Победата на Ердоган беше отбелязана с бурни празненства в цяла Турция и отвъд нея. В Истанбул, хиляди се стекоха пред партийната централа.

След изгрев слънце обаче дойде и времето за равносметка. Поредния спечелен мандат на Ердоган не е изненада за Хасан Ватансевер. Държавният служител смята, че Турция ще продължи както досега. И не вярва, че новият –стар президент, ще успее да се справи с най-тежкия проблем за южната ни съседка – икономиката.

„Не може да се отрече, че и той прави добри неща, но в икономическо отношение той е много слаб, не успя да направи нищо. За това хората вече не го искат, защото тук са много бедни и много богати, няма средна класа”, казва Хасан Ватансевер. „Той изгуби всички големи градове в Турция, мисля, че дори и да изкара целия си мандат, със сигурност ще му бъде последния”, казва Ватансевер.

На исторически вот в Турция: Ердоган получи нови пет години власт (ОБЗОР)

По-голямата част от турското общество иска ново правителство на Ердоган, сочи анализът на Джигдем Устун.  

„И всъщност няма спор в това. Ердоган спечели, но заедно с него спечелиха национализмът, националистическата риторика и политиката на идентичността”, казва Джигдем Юстун, Център за икономически и външно политически изследвания.

И смята, че най-вероятно почеркът в управлението на Турция ще остане същия.

„Той няма нужда да прави големи промени”, коментира тя.

Но проблемът с икономическата ситуация в южната ни съседка може да стане залог за продължителността на новия мандат на Ердоган, смята проф. Юстун.

„Бях в избирателните секции вчера и видях симпатизанти на много различни политически партии, говореха си едни с други. Темата на разговор между повечето беше икономиката и смятат, че точно там трябва да бъде фокусът сега”, казва проф. Юстун.

Ердоган едва ли ще прави резки ходове във външната политика на страната, казват още анализатори.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.