Епицентърът е в района на Пловдив

Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер разлюля България, съобщава Европейският сеизмологичен център. Според БАН силата е 4,7 по Рихтер. Епицентърът е в района на Пловдив, на 17 км югоизточно от Пловдив, 3 км североизточно от Асеновград и на 146 км от София. Дълбочината на труса е 10 км и е регистриран в 15.26 ч.

Евакуирани са училища и общински служители. От МОН допълниха, че учебният процес ще продължи в четвъртък. 

До момента в образователното министерство има информация за пропукана стена в коридора на основно училище „Гео Милев“ в Садово, за паднала мазилка в училището в асеновградското село Боянци, пукнатина на външна стена на общежитието на ПГ “Цар Иван Асен Втори” в Асеновград, счупени прозорци на физкултурен салон в село Караджово и паднали осветителни тела, неизползваем комин и пукнатини по коридори в училище в Катуница. Създадена е организация нанесените щети бързо да бъдат отстранени.

В Пловдив, най-силно земетресението е усетено в район „Тракия”. В най-високите жилищни блокове в града „Преспите“, които са по на 22 етажа, хората са се паникьосали в първите секунди на труса, разказаха самите те пред камерата ни.

Серия вторични трусове в Румъния

„Няма сигнали за пострадали граждани или щети в самия град. Имало е два труса. Вторият е с магнитуд 2,1 по Рихтер”, коментира комисар Георги Мандараков. Малко след 16 ч. е регистриран още един вторичен трус със сила 3,2 по Рихтер.

„Земетресението е на 5 км дълбочина. Усетено е на територията на цялата страна. Възможно е да има увреждания по сградите близо до епицентъра. Ще очакваме вторични по-слаби трусове”,обясни сеизмологът доц. Ирена Александрова.

 

Областния управител на Пловдив Ангел Стоев също потвърди за NOVA, че няма постъпили данни за разрушения и пострадали хора в града.

В село Крумово, по данни на кметицата, има постъпили сигнали за паднали керимиди и частично напукани и разрушени комини.

Земетресението беше усетено и в други градове. 

Снимка: "Моята новина"

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.