От организацията изпратиха отворено писмо до премиера и ресорните министри

Българската стопанска камара (БСК) не подкрепя предложения законопроект за надценките на хранителните продукти и го намира за антипазарен и неконкурентен. Камарата поддържа вече изразените становища на Сдружението за модерна търговия и на браншовите организации в областта на производството на хранителни продукти и призовава Министерството на икономиката и индустрията да оттегли проекта за закон. Това се посочва в становище на Камарата, адресирано до премиера и ресорните министри.

Според БСК законопроектът предвижда мерки, които няма да постигнат предвидените от Министерския съвет цели. Също така при изработването му не са взети предвид рисковете, които може да възникнат от намесата в пазарите на търговия с храни от малката потребителска кошница.

70-80% надценка на хранителни продукти по веригите (ОБЗОР)

Предложеният проект за Закон за надценките на хранителните продукти предвижда ограничения върху ценовото определяне от страна на търговците на дребно с годишен оборот над 30 милиона лева. То се изразява в определяне на горна граница за прилаганата от тях надценка на поне един продукт от видовете храни, за които ще се отнася.

Към настоящия момент съществуват различни пазарни реалности от тези, които са послужили за оценка на въздействието на законопроекта, смятат от Камарата. В резултат на това, стойностите, послужили като аргумент за внасяне на законопроекта, включително и нивото на инфлация, според организацията вече не са актуални и това поставя под съмнение необходимостта от приемането на такъв закон.

Законопроектът предвижда ограничение на пазара на дребно на стоки от малката потребителска кошница, които да доведат до ограничение на повишаването на цените. Тази част от веригата за доставки обаче не е определяща за възникналото поскъпване, посочва в становището си Камарата. Според БСК то е резултат основно от скока в цените на енергията и суровините за производството на тези продукти. Поради тази причина предвидените мерки биха имали много ограничено въздействие върху ценовите равнища на продуктите в малката потребителска кошница.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.