Общините и Здравната каса ще могат да извършват плащания над лимитите

Депутатите приеха на първо четене Закона за удължаване на бюджета. Така общините и Здравната каса ще могат да извършват плащания над лимитите, които ги ограничаваха, без да има приет годишен бюджет.

Удължаването на бюджета вече е факт (ОБЗОР)

Водещата тема при дебатите за удължаването на бюджета беше мястото, на което беше седнал министърът на финансите Асен Василев. Тошко Йорданов от ИТН поиска Василев да бъде преместен и така последва разговор за хостеси и писане на текстове на песни.

„Доколкото знам, мястото, на което е седнал Асен Василев, е на вицепремиера. Той не е вицепремиер, така че, ако можете да го поставите да седне, където стои финансовият министър”, поиска Йорданов.

Последва и втори опит на депутата от ИТН да премести Василев. Това наложи намесата на председателя на парламента Росен Желязков. „Това е място, определено за членовете на Министерския съвет. Начинът, по който сядат, е въпрос на лична преценка. Няма определени места, пък и аз не съм хостеса”, подчерта той.

ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА: Асен Василев обеща нов бюджет до края на юли (ОБЗОР)

В отговор, Василев даде съвет на Тошко Йорданов на професионална тематика: „Аз не ви давам идеи как да пишете песни. Ще ви помоля вие да не ми давате идеи как да пиша бюджет”, настоя той.

По същество – от БСП поискаха гаранции, че парите от еврофондовете и Сребърния фонд, който гарантира изплащането на пенсиите, няма да се изхарчат за друго. Искането да има достъп до тях беше разписано в удължаването от служебния кабинет.

„Вземете ли парите от Сребърния фонд, няма да ги видим повече”, смята лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Нужда няма никаква да се пипат, но за принципа „Сигурното си е сигурно”, нека да се заличат тези думи, за да няма притеснения за никого, че такова действие може да се случи”, каза Василев.

По време на дебата стана ясно и че бюджетният дефицит към този момент на годината възлиза на 1.2 млрд. лева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.