Той твърди, че е невинен, но доказателствата срещу него изглеждат солидни

След изнесените доказателства вината на Доналд Тръмп изглежда очевидна, казват преподаватели по право и бивши прокурори в Съединените щати. В петък вечерта стана ясно с какво разполага федералното обвинение срещу президента.

Експерти: Ефективна присъда грози Доналд Тръмп

Тръмп твърди, че е невинен, но доказателствата срещу него изглеждат солидни. Милиардерът е обвинен в лъжесвидетелстване и възпрепятстване на правосъдието. Силно впечатление прави и обвинението, че Тръмп е отнесъл у дома документи за ядрената програма на страната и за способностите на американските оръжия.

Причината защо милиардерът би взел тези документи остава неясна. Прокурорите казват, че Тръмп не само е излъгал, че не е взел документите, а когато му били поискани с официална призовка, отказал да ги върне.

НА ЗАПИС: Тръмп признава, че пази класифицирана информация

„За мен едно от най-изненадващите неща в обвинението е колко тясно е бил замесен лично Тръмп в местенето на тези документи. Буквално, кои кашони къде да бъдат сложени. Колкото по-замесен е бил, толкова по-трудно ще може да претендира, че не е знаел за документите или нещо подобно. Но извън това не трябва да забравяме основното - няма нито една извинителна причина, поради която той да отнесе такива документи в дома си. Нито пък може да има извинение за това, че ги кри от Националния архив, ФБР и от разследването. Тази злоупотреба с обществено доверие ще бъде в основата на обвиненията”, коментира преподавателят по право Крейг Грийн.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.