Това обяви Корнелия Нинова

БСП е получила покана от Кирил Петков и Христо Иванов за разговори за конституционно мнозинство. Това обяви пред журналисти лидерът на левицата Корнелия Нинова. И допълни, че няма да участват в предварителни разговори.

„Както знаете, те имат 160 гласа, но за бързата процедура трябват 180. Събрахме нашите колективни органи, Изпълнителното бюро и парламентарната група и имаме решение – да не участваме в предварителни разговори. Когато в Комисията по Конституция бъде внесен проект, тогава ще се произнесем по всеки текст. Конституцията трябва да се променя много внимателно. Тя не се пише на коляно. Бързането крие риск. Това Народно събрание е прекалено раздробено, дори управляващото мнозинство не е единно по тази тема. Важни решения се взимат с плаващи мнозинства”, уточни Нинова.

„Като започнат разговорите вече по самите текстове, пак ще ги каним, защото според нас Конституцията трябва да има максимална обществена подкрепа. Ще поканим на подобни срещи и ИТН, и „Възраждане”. Проектът, който в момента се завършва, ще бъде готов до 10 дни. В момента се обследва изцяло премахването на главния прокурор като длъжност”, заяви Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме-Промяната”.

Основният разговор досега водеха ПП-ДБ и ДПС. ДПС вече представиха своя проект. За да бъде отворена конституцията обаче трябват поне 180 депутати да са “за”. Затова от вторите в парламента покана ще има и към ИТН, и „Възраждане”, които са готови на разговор, но по ясни предложения.

“Искаме да видим точно какво е, защото само фразата „искаме това или онова” не е вариант, защото конституцията не е лексикон”, подчерта Ивайло Вълчев, ИТН.

От „Възраждане” и ИТН вече имат виждане за фигурата на обвинител номер едно. „Нашето виждане е, че не е хубаво една власт да бъде съсредоточена в едни ръце. Вече много пъти чухме думата бухалка”, допълни Вълчев.

„Щом в обществото има съмнение - или орязване, или премахване”, категоричен е Петър Петров, „Възраждане”.

Кирил Петков коментира и ветото, което президентът наложи за промените в Закона на съдебната власт, които предвиждат отделянето на следствието от Прокуратурата. Петков заяви, че от тяхната парламентарна група ще настояват да се спазва реда при гледането на закона, когато влезе в пленарна зала”, каза Петков.

Депутати коментираха, че текстовете ще бъдат разгледани отново в правна комисия.

„Всъщност мотивите на държавния глава, че се отдалечаваме от европейски правила - някой да ми покаже за тези години, които са били заедно, какво са постигнали. Беше използвано следствието за политически натиск”, заяви Петър Петров.

За да бъде преодоляно ветото са нужни поне 121 гласа. Миналият път “за” промените бяха ГЕРБ, ДПС, БСП и вносителите от „Възраждане”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.