Начин да се направи реформа през задния вход на здравната система е опита за промени в Закона за обществените поръчки

„Климатичните промени са основните причини за бедствията. По-големият проблем в България е липсата на политика в определени сектори, която да предотварити случването на подобни бедствия в различни региони и да каже какво ще се случи с пострадалите. Това заяви Петя Георгиева от Институт за пазарна икономика (ИПИ) в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Тя побърза да каже, че има известна политика за преодоляване на щетите от бедствия, въпросът е до колко тя е ефективна. По думите й е нужна подготовка за действие при различни бедствия – наводнения, пожари, земетресения. „Собствениците на различни имоти търпят критика, защото не ги застраховат”, каза Георгиева.

„Помощта от държавата нарасна, но държавата не е институция, на която да разчита човек, ако го сполети подобно събитие. Пострадалите от Карловско в началото на септември 2022 г. получиха 375 лв., сегашните от Брацигово – около 1500 лв. Човек трябва да разчита на себе си, ако няма застраховка”, каза икономистът от ИПИ.

Запитана дали застраховката покрива щетите от отнесена къща в наводнение, Георгиева каза, че вероятно получените средства няма да покрият изцяло щетите. Застрахователите не застраховат къща с градоред, каза водещата Наделина Анева.

ХАОС В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО: Лекари сигнализират за промени в Закона за обществените поръчки

За опасността да има разделение на „болници за бедни” и „болници за богати”, което предупреди по-рано днес в ефира на NOVA д-р Иван Маджаров, тя каза, че това е „бюджетна иновация”, направена без оценка на въздействието. „Това прилича на опит да се променят взаимоотношенията в сектора, които са сложни и да се ограничи възможността БЛС да договаря цени и обеми на здравните услуги с Касата… Начин да се направи реформа през задния вход на системата”, обясни Георгиева.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook