„Ние управляваме в конструкция с подкрепата на ГЕРБ", обясни депутатът от ПП-ДБ

„ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане” формират „плаващото мнозинство”. Видяхте как Антикорупционният закон на ПП не мина. Виждате бързия ред, в който тези три партии бързат да сменим едни определени позиции, за да запазят своя властови ресурс”. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Йордан Терзийски в студиото на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

По думите му е нужно да има съгласуване за имената на ръководителите на регулаторните органи. "Един регулатор има дълъг хоризонт на работа. Това са позиции, които ще определят развитието на България през следващите 5-7 г. Не може да допуснем избора на ръководство да стане задкулисно", каза Терзийски. 

Той обясни, че тяхната политическа структура има заседание на националните си органи в днешния ден. „България има нужда от стабилно правителство, то се приема много добре и навън. Има позитивни сигнали”, каза Терзийски.

На въпрос: „Кой управлява държавата в момента”, Терзийски отговори, че управлението е сложно. „Ние управляваме в конструкция с подкрепата на ГЕРБ. Те имат също толкова механизми за предлагане на кадри в това правителство, колкото и ние. Може би и Мария Габриел не успява да види колко бивши кадри на ГЕРБ се опитват да си намерят място. Ще управляваме с експерти, които могат да свършат работа – както за зам.-министрите, така и за регулаторите”, обясни депутатът от ПП-ДБ.

По думите му, за да работи този парламент, трябва да има принципно съгласие, ясни критерии и подбор на новите ръководители на регулаторните органи.

Относно думите на президента Румен Радев, че той е главнокомандващ на държавата, Терзийски каза: „Очевидно г-н Радев е свикнал да управлява тази държава. Вярвам, че трябва да се намали напрежението. Не вярвам, че криейки се зад мним мир, трябва да подкрепяме Русия. Има сериозно евроатлантическо мнозинство в парламента”, каза още Терзийски. И подчерта, че в такава конфигурация реформата в съдебната система и промяната на Конституцията вероятно ще бъдат много трудни задачи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.