Задачата му е била поверена лично от крал Чарлз III

Един от любимите прислужници на Елизабет Втора е натоварен с деликатната задача да подреди личните дневници и писма на покойната кралица, съобщава ДПА. Бившият личен адютант на кралицата Пол Уайбрю, наричан в кралското семейство „Високия Пол“ заради ръста си от над метър и деветдесет, е част от екипа, който решава какво ще бъде архивирано и какво ще остане поверително.

Крал Чарлз Трети се е доверил на Уайбрю да извърши този подбор, съобщава „Мейл он сънди“, като вестникът го нарича „пазител на тайните на кралицата“.  Приема се, че е твърде рано да се каже кои точно документи от Кралския архив евентуално ще бъдат публикувани през следващите години.

Продадоха на търг писмо, писано преди 56 години лично от Елизабет II (СНИМКА)

Кралицата е водила ръкописен дневник, който може да предложи безпрецедентен поглед върху мислите и възгледите на покойния монарх за политическия и семейния живот по време на дългото ѝ управление.  Нейната предшественичка кралица Виктория е отразявала мислите си всеки ден в тетрадка, като общо 141 тома от нейните лични дневници са дигитализирани и публикувани онлайн.

За Уайбрю, който е работил за кралицата 45 години, се съобщава, че е бил толкова близък с монарха, че понякога е сядал с нея и двамата са гледали телевизия. Той участва във видеоскеча с кралицата и Джеймс Бонд, показан при откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. В него Пол посреща лично агент 007 - Даниъл Крейг, в Бъкингамския дворец и го представя на кралицата, преди да ги придружи по коридора с кучетата корги.

73 ГОДИНИ БРАК: Любовната приказка на кралица Елизабет и принц Филип (ГАЛЕРИЯ)

През 1982 г. Пол задържа нарушителя Майкъл Фейгън, който успява да се промъкне незабелязан в спалнята на кралицата в двореца. Той го разсейва, предлагайки му питие и поднасяйки му уиски, докато пристигне полицията. Уайбрю работи два дни в седмицата по новия проект, като използва ръкавици, за да предпази от повреда кореспонденцията и дневниците на кралицата, докато ги сортира.

Личният адютант е произведен в кавалер на Кралския викториански орден за вярната си служба към Елизабет Втора след смъртта ѝ и участва в церемониалното шествие в деня на нейното погребение.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Христо Кьосев, БТА