Примерът е от Велико Търново

Грижата за старите хора и за тези в неравностойно положение винаги е била атестат колко е развито едно общество. Социалните услуги у нас обаче, като че ли винаги са на заден план и не се коментират като приоритетни при правенето на бюджет, например.

Във Велико Търново се намира един от най-големите старчески домове у нас, който има над 130 потребители. Социалната политика, която трябва да бъде изпълнена до 2025 в Европа, обаче е за капацитет за под 120 души.

Домът в Търново е пълен, а навън чакат още 80 души за настаняване. Места обаче няма. „Търсенето на този вид услуга и грижа е много голямо и става все по-голямо. Трудно ще е. Надявам се да има все повече новосъздадени услуги. Нуждата от домове и хосписи е все по-голяма”, посочи директорът на дома Зорица Радловска.  

Предстоящите промени, заложени в европейските регламенти, са за намаляване капацитета на домовете за стари хора у нас. Социалната грижа се дотира от държавата, но има и такса, която самотните хора плащат от пенсиите си.

„Голяма част от издръжката, която получаваме от държавата за нас, не е достатъчна. Хората са предпазени от инфлацията. Не се усеща при нас. Таксата се е вдигнала малко като размер”, обясни Радловска.

Ролята на старческите домове се оказва ключова за запазване спокойствието на една от най-уязвимите групи в обществото ни – болните възрастни хора, които искат само малко повече внимание от управляващите.

„Повече внимание към социалните групи, които се нуждаят от подпомагане. Който е инвалид, е болен човек и не може по никакъв начин да се сравнява със здравия”, каза жена от дома.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.