Анализ на икономистите Юлиян Войнов и проф. Гарабед Минасян

Бюджетът на Асен Василев прави разумен компромис между социалните разходи и бюджетният дефицит. Социалните разходи за последните 2 години се увеличават с около 40%, МРЗ бележи ръст с 20%. Има непропорционалност - някои държавни служители получиха по-високи увеличения от други. Виждаме натиск от синдикатите от гледна точка на планираните увеличения на заплатите. Това каза икономистът Юлиян Войнов за "Твоят ден".

Според него по-високата инфлация е една от причините за увеличенията на социалните плащания. "Те са около 3,5 млрд. лева. Дебатът в ЕЦБ е дали да увеличат лихвените проценти или не. Една от причините за по-високата инфлация у нас е по-високият бюджетен дефицит. Бруталната корупцип и неработещата съдебна система са причините за спада на инвестициите", посочи той.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава извънредно в понеделник 

От своя страна икономистът проф. Гарабед Минасян сподели, че у нас се предвижда 8% годишна инфлация. "Нашето ценово равнище започва да се повишава по-бързо, отколкото в Европа. Не ме удовлетворява, че в бюджета доминира аритметиката, а не икономиката. Има неистов стремеж към еврозоната на всяка цена. Това насилие в икономиката не действа. Нещата не могат да станат насила", заяви той.

По думите му целта на икономиката ни не трябва да бъде задължително включване към еврозоната на всяка цена. "Трябва да се откъснем от опашката на ЕС, трябва да се откъснем. Мястото ни е в еврозоната, въпросът е кога ще сме достатъчно готови да сме еквивалентни на другите страни, а затова е нужно икономиката да се издигне на необходимото равнище, както и конвергенция. В новия бюджет се игнорират публичните инвестиции", категоричен е Минасян.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.