Може да си позволим да отхлабим всички COVID мерки, нямаме активно разгаряне на процеса, допълни пулмологът

В последните дни и седмици честотата на новозаразени с COVID е много ниска - може да си позволим да отхлабим всички мерки - нямаме активно разгаряне на процеса. Освен това боледуващите карат инфекцията по-леко. Няма нужда да правим мерки, различни от други инфекциозни заболявания. COVID си отива като острота и заразност, но не и страничните ефекти от преболедуването. Това каза за "Твоят ден" пулмологът и депутат от ПП–ДБ д-р Александър Симидчиев.

Защо се множат респираторните заболявания

По думите му на много места болниците не са близо до хората, а пътищата са развалени, така че често достъпът при спешни случаи не е лесен. "Вече имаме доста надеждна система, евентуално увеличение на случаите веднага ще бъде хванато, мерките могат да се върнат. Нямаме окончателно махане на карантина, а адекватни на сегашното състояние мерки. Пандемията поизгасва на доста места, проблемите са по-тежките последици - изменения на белия дроб. Кадрите решават проблемите във всички сфери, особено в здравеопазването", коментира той.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.