Вицепрезидентът коментира за пръв път посещението на украинския президент у нас

Изостряне на отношенията между Президентството и Министерския съвет, след посещението на украинския държавен глава Володимир Зеленски. Вицепрезидентът Илияна Йотова обвини правителството в опит да прикрие какво са обещали на Киев. 

Йотова отговори на критиките към държавния глава Румен Радев след срещата с украинския президент. И не само. Тя изрази съмнения, че те са опит на правителството да отнемане вниманието на обществеността и да прикрие обещаната военна помощ за Украйна, след списъкът на Зеленски. Вицепрезидентът коментира и казуса с референдума на "Възраждане". 

От Министерството на отбраната към Илияна Йотова: Неверни внушения

"Вчерашният ден е доказателство, че критиките към президента целят да отнемат вниманието на българската общественост от това какво точно е поело българското правителство като ангажимент към президента Володимир Зеленски". 

„Различното мнение на премиера и военния министър показват определено желание да се скрие нещо от българската общественост. Нашият въпрос е какво е това? Единият говори как ще дадем всичко на Украйна, освен самолетите, другият – че ще дадем това, което можем. Това е една позиция на България, която се защитава и от нашата институция от много дълго време", посочи Йотова. 

КИЕВ ИСКА ОЩЕ ВОЕННА ПОМОЩ: Какво има в списъка на Зеленски и можем ли да го дадем (ОБЗОР)

И допълни: "И питам къде е разликата. Така или иначе вчера министър-председателят бе в ситуация да тълкува думите на собствения си министър, да смени собствената си позиция поне два пъти през деня, което оставя в мен съмнението, че има нещо скрито".

"Има нешо, което ме притеснява много. Защото в средата на май президентът Зеленски бе на подобна обиколка в страните от Западна Европа. Там много конкретно бяха поставени неговите искания и много конкретно г-н Зеленски получи отговор от президента Макрон, от г-н Шолц. Той поиска да му се помогне с въоръжаване, и получи конкретни отговори от тези страни какво точно ще получи. От България той не получи конкретен отговор, или ако е получил, това остана скрито за българската общественост", подчерта Йотова.

Вицепрезидентът коментира и казуса с гласуването на референдума на "Възраждане" относно приемане на еврото. "Много късно снощи прочетох изказвания и мнения на водещи юристи и хора, които се занимават с конституцията. И според тях вчера Народното събрание не е гласувало срещу провеждането на референдума. Председателстващият не е подложил на гласуване решението на комисията от предния ден, с което тя отхвърля предложението з арефенедума, внесено от една от парламентарните групи. Моята прогноза е, че ще се опитат отново да влезе в пленарна зала". 

Йотова очаква нов трус в управляващото мнозинство, като според думите ѝ в ябълка на раздора ще се превърне изборът на управител на БНБ. 

По повод изявлението на вицепрезидента Илияна Йотова, от Министерството на отбраната изпратиха и своя позиция. В нея се казва: "Тревожно е, че президентската институция манипулира общественото мнение с неверни внушения. Като подменя информацията за това, което страната ни е готова да предостави като помощ, с това, което Украйна иска от България, вицепрезидентът заблуждава обществеността.".

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.