Абитуриентът от Велико Търново е едва вторият българин, приет да учи космонавтика в Авиационния университет "Ембри Ридъл"

Той завърши Природоматематическата гимназия във Велико Търново и след месец тръгва за кампуса в Авиационния университет "Ембри Ридъл", който се намира във Флорида в САЩ, само на час път с кола до площадката за изстрелване Кенеди Спейс Център. 

"Това е една цел, която преследвам от 10-11-годишен и успях да я осъществя. От малък съм закърмен със знанието. Гледал съм много филми и Космосът ми става все по-интересен. На 10 години писах есе за конкурс на НАСА, което родителите ми са пратили без мое знание и го спечелих, след което бях в базата на НАСА на едноседмичен лагер в Измир. И там разбрах, че това е нещото с което искам да се занимавам", обясни Самуил Николов.

Самуил Николов - българинът, устремил се към Космоса

Абитуриентът от Велико Търново е едва вторият българин, приет да учи космонавтика в престижното висше училище. Кандидатствайки е представил разработени от него уеб платформи одобрени от НАСА, „Спейс Екс“ и Международната космическа станция. Самуил е чуждестранният студент в университета, който е получил най-висока отпусната стипендия - 20 000 долара, която ще покрие едва една трета от таксата му, само за първата година.

"Започнали сме кампания с платформата Подкрепи БГ и за събиране на средства. Ще има възможност и уверение, че ще мога да стажувам и работя в кампуса по моята бакалавърска степен", посочи той. А неговата специалност е „Космически операции”, тъй като е вече прекалено висок за астронавт. Младежът е още многократен национален шампион по плуване за юноши и продължава да тренира активно и да се състезава. Страст му е и…кубчето на Рубик, което нарежда за секунди.

Свири на кавал и танцува български фолклор. Сега, обаче, ще се фокусира върху образованието си, защото има една мечта. "Да се върна на родна земя и да възродим забравената слава на Българската ни космическа агенция. Защото ние сме една държава, която не направила чудеса за Космоса. Една от малкото държави в света с двама астронавти летели в Космоса и ако успеем да се съберем мотивирани хора, може чудеса да направим", заяви Самуил.

Чудо, като например да се изстреля ракета към Космоса от България от бившата аероплощадка в Ахтопол. 

Желаещите да подкрепят Самуил могат да го направят през Платформата.бг или на тази сметка:

Банка ДСК:
Самуил Калоянов Николов
IBAN: BG76STSA93001528436161
BIC: STSABGSF
Основание за превод: Дарение за образование. 

Повече за историята му вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.