Националният флаг ще бъде донесен от 300 доброволци

Официален старт на ежегодния Роженски събор и официално откриване на спорния едноименен пилон в Родопите. Трибагреникът с площ от 1100 квадратни метра беше осветен вчера и ще бъде издигнат тази вечер. 

Дарител за пилона на Рожен: Нашите символи ни представляват пред света

Пилонът на обединение в последните месеци се превърна в пилон на раздора. Освен полярните мнения „за” и „против” издигането на най-голямото българско знаме, на най-високия пилон на Балканите, в спора се включиха и от „Музикаутор” обявявайки, че не са платени правата за музиката, която ще звучи на поляните в Родопите. Организаторите заявиха, че всички сметки са оправени.

„След отказа на Лили Иванова да участва целия сценарий претърпя промени. До последния момент не знаехме кой участник какво ще изпълнява. В рамките на шегата, издирваме дори наследници на Паисий Хилендарски, защото ще се четат откъси от „История славянобългарска”, коментира председателят на Фондация „Наследство в бъдещето” Симеон Караколев.


Това, че пилонът е турско производство не било проблем. „В България нямаме мощности, които да произвеждат такъв пилон. Важното е, че знамето е българско и е дарено”, уточни Караколев.

Немалко били и даренията за строежа. Васил Василев от Пловдив е подарил арматурата за пилона. Той не разбира защо е този негативизъм към каузата, в която присъства българският трибагреник. „Аз съм застанал пред него момче и излязох мъж. Как няма да застана зад тази кауза”, посочи Васил.

За едни - повод за гордост, за други - ненужна конструкция, която разрушава природата на Родопите. Според Василев и тук недоволството към пилона е изкуствено нагнетено. „Купили сме 111 дървета. Част от парите за тях я дариха български турци – мои приятели. Нека да дойдат и да помогнат в тази кауза”, добави Васил.
 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.