При последните инциденти загинаха 84-годишен мъж и 13-годишно дете

Обучението в автошколите не е качествено и младите шофьори излизат на пътя неподготвени. Такова мнение изрази в ефира на „Здравей, България” автоекспертът Красимир Пъргов от Сдружението на автотехническите експерти по пътна безопасност след поредните две катастрофи с жертви в Пловдив.

В събота 19-годишен шофьор с 1 година опит зад волана помете 84-годишен мъж, който пресичал на пешеходна пътека. Пробите за алкохол и наркотици на шофьора са отрицателни. Прокуратурата му повдигна обвинение за смърт по непредпазливост. Преди дни, на друга пешеходна пътека в града, бяха ударени майка и дъщеря. 13-годишното момиче почина.  

Обвинение за младежа, блъснал и убил мъж на пешеходна пътека в Пловдив

„За да станат няколко инцидента с млади шофьори за една седмица, не е виновна само инфраструктурата, а има друг проблем. Обучението не е качествено. Трябва да има дигитализация. Има учебна документация, която масово не се спазва от автошколите. Необходимо е да се издават учебни книжки за кандидат-шофьорите с модулите на обучението, за да контролират инструкторите”, коментира Пъргов.

Млад шофьор блъсна и уби възрастен мъж на пешеходна пътека в Пловдив
 
„Последният инцидент е станал на 6-лентов път. Не би трябвало да има пешеходна пътека, а подлез или надлез, за да е по-безопасно. Полицията не може да проверява всеки млад шофьор. Регулаторът на „Автомобилна администрация има задължение да изготви анализи за ПТП-ата, извършени от млади шофьори и за водачите, извършващи обществен превоз. Преди 2019 г. държавата установи, че катастрофите са се увеличили и изготви наредба, която е за служебно обследване на инцидентите, извършени от хора, взели книжка скоро”, каза още автоекспертът.