Ситуацията в село Овча могила заради безводието е критично

Бедствено положение заради жегите и безводието обявиха в Свищовско. В село Овча могила положението е най-критично. Там се намира Дом за възрастни хора и болница за рехабилитация.

„Положението е критично. Единственото, което е по силите на общината, е да осигури вода за Дома за хора с деменция и болницата за рехабилитация. Водоснабдяването на територията на село Овча могила е изключително сериозно. Вода почти няма, а ако има – тя е много малко и не достига. Има проблем с довеждащия водопровод, който е с дължина от 7 километра. той е в селскостопански ниви и авариите там са неоткриваеми”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” кметът на Свищов Генчо Генчев.

В Добричко излязоха на протест заради системно безводие

„В село Овча могила проблемът с довеждането на водата е основно във водопровода. Той е изграден с азбестово-циментови тръби с доказани загуби над 50 процента. В самия водоизточник – дренажното съоръжение, има достатъчно вода, но не можем да я докараме до хората”, подчерта и Румен Линев, управител на ВиК.

Проект за нов водопровод –имало, но отлежавал по министерства вече трета година. Обявеното бедствено положение остава за Овча могила за неопределен период от време. А докато не се намери, дори частично разрешение на проблема, всяка капка вода в селото е ценна.

Повече гледайте във видеото. 

 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.