Според общинската наредба актът може да стигне 500 лева

В един български град ви грози глоба от 100 до 500 лв., ако варите зимнина или запалите барбекю. В края на миналата година беше приета общинска разпоредба, забраняваща в междублоковите пространства на Плевен да се случват подобни действия. 

В оживените квартали на града между блоковете има беседки. Около тях виждаме удобни места за палене на барбекю и не само. Има и хладилна чанта, оставена до пейките. По-възрастните жители на квартала признават, че вечер се събират големи компании. Заради такива събирания и оплаквания към общината, местният парламент приема наредба, която забранява паленето на барбекю, огън на открито между блоковете – все предпоставки, събиращи шумни компании на едно място. Най-важният аргумент за издаването на тази наредба обаче била опасността от пожар.
"При тези жеги, 40 градуса на сянка, може да си представите при едно невнимателно боравене, ако искра хвръкне в сухи треви, какво чудо ще настъпи в това пространство и жилищните комплекси на града", каза кметът на Плевен Георг Спартански.
Сигнали, свързани с миризма на огън, вече имало, но до този момент от полицията само предупреждавали. Според общинската наредба актът може да стигне 500 лева.
"Има глоби, но въпросът не е в глобите. Въпросът е да не се случва, защото българите сме много стриктни, когато търсим правата си, но неглижираме правата на останалите", каза още Спартански.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.