Районът, в който се е разбила машината, е труднодостъпен

Самолет на селскостопанската авиация падна в района между радневските села Землен и Трънково в сряда сутринта, потвърдиха за NOVA от полицията в Стара Загора. Пилотът е загинал на място.

АВИОКАТАСТРОФА: Разби се самолет, гасящ пожарите в Гърция (ВИДЕО)

Сигналът за инцидента е получен около 06:25 ч. Подаден е от сина на загиналия. Районът, в който се е разбила машината, е труднодостъпен. Пилотът е собственик на машината. Той е излетял от село Коларово и е пръскал оризищата в района.

Разследващите работят по няколко версии, водещата хипотеза е инцидент - влезли птици в перките на самолета.

Видео: БГНЕС

На мястото на произшествието се извършва оглед. Проверява се и дали самолетът е бил технически изправен.

„Дясното крило е откъснато, а лявото е смачкано”, каза Христо Христов, директор на Специализираното звено за разследване на авиационни събития към Министерството на транспорта.

Той отрече метеорологичните условия да са станали причина за инцидента. Самолетът е преминал годишен технически преглед през март тази година. Не се потвърждава и версията за отказ на двигателя. Малко вероятен е и сценарият за влезели птици в двигателя, каза експертът.

Загиналият пилот е бил опитен. Летял е от 1975 г. и има 12 хиляди часа във въздуха.

„Разпитан е само един свидетел по делото. Започна оглед на местопроишествието, който съобразно метеорологичните условия е труден. Предполагаме, че здравословното му състояние е добро. Преди полета е контактувал със свидетели и се е чувствал добре. Преди 10 дни му е извършен медицински преглед, извършен е и преглед на техническото средство. Преди да полета е имал механик на място, който е проверил самолета”, обясниха от ОДМВР Стара Загора.  

Пилотът е излетял от летище в село Коларово. По свидетелски показания летателната машина е закупена преди 10 години от Германия.