Според него сами не можем да построим АЕЦ „Белене” по никакъв начин

Нищо не харизваме на Украйна, защото още няма решение за сделка, с която да бъдат продадени двата реактора, купени за АЕЦ „Белене” на Украйна. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Думите му са по повод твърдението на президента на България (2002-2012 г.) Георги Първанов, че сме харизали реакторите на Украйна.

"Разговорите са за продажба. За мен това е един от най-добрите ходове на българската енергетика, иначе щеше да се стигне до рязане за скрап”, обясни Хиновски геополитическата обстановка.

Първанов: Проектът за конституционни реформи е като яхния

Според него сами не можем да построим АЕЦ „Белене” по никакъв начин. „За АЕЦ „Козлодуй” трябва да побързаме. България трябва да сключи договор за инвестиционно проучване и проектиране на 7-ми блок на ядрената ни централа. „Предстои най-важната стъпка – с какво финансиране ще се прави – с европейски инвеститори или проект със САЩ. Той може да бъде корпоративен, не държавен проект. Държавата ще участва като даваща гаранции за ядрената сигурност”, каза Хиновски.

ЦЕНАТА НА ТОКА: Годишното намаление за бизнеса е 61%

„Българската индустрия трябва да бъде защитена с една защитна мярка, ако цените започнат да растат, те ще получават компенсации. Ръстът на цените на тока ще бъде свързан с ръст на приходите на българските електропроизводствени предприятия. От там ще бъде основният приход. Когато едно дружество има бюджет и си е направило сметка, че ще печели 5-10%, а станат 50, редно е солидарно разликата между планираната печалба от 10% и 100% да бъде давана за общодържавни цели, за подпомагане на индустрията, която е антиинфлационна мярка. Ако това не се прави, тези дружества ще повишават цените”.